top of page
Skribentens bildPetter Wennerström

Civil molninfrastruktur inom försvarsmakten


Moderna militära operationer blir alltmer beroende av avancerade dataanalysverktyg, artificiell intelligens (AI) och realtidskommunikation. Därmed är datacenter och snabb, pålitlig, trådlös dataöverföring vitalt för nutida och framtidens försvar. Användningen av publik molninfrastruktur, i kombination med tekniker som homomorf kryptering och multi-party computation (MPC), erbjuder försvarsmakten och försvarsleverantörer en möjlighet att stärka resiliensen, skala upp snabbt vid kris och minska kostnader för egen hårdvara.

 

Skalbarhet och resiliens i kris och krig

Ukrainas krig mot Ryssland har gett tydliga exempel på hur militär styrka måste kompletteras med modern teknologi. Ukraina har framgångsrikt använt publika molntjänster och civila tjänster som Signal och Whatsapp för att säkerställa snabb, skalbar och säker kommunikation. Mer än 70% av den ukrainskabefolkningen har en app, ”Diia”, genom vilken de kan rapportera fiendens position och rörelser. Med hjälp av civil infrastruktur och Starlink kan landet fortsätta operera och samordna sina militära och civila operationer trots ryska cyberattacker och fysisk förstörelse av infrastruktur.

 

En av de största fördelarna med att använda publik molninfrastruktur är tillgången till globalt spridda datacenter, vilket gör det möjligt att snabbt återställa data och säkerställa kontinuitet i verksamheten. Ukraina har också kunnat utnyttja denna flexibilitet för att skydda sina kritiska system genom att distribuera dem över flera platser, vilket gör dem mindre sårbara för riktade attacker.

 

Men det finns också nackdelar. Att använda publika molntjänster innebär ett beroende av tredjepartsleverantörer, ofta utanför den egna statens jurisdiktion. Detta skapar risker kopplade till suveränitet och dataintegritet, särskilt när det gäller kritiska eller hemliga militära operationer. Ukraina har exempelvis stött på utmaningar i att balansera sitt behov av snabb och flexibel databehandling med risken att känslig information kan komma i orätta händer om leverantörens system skulle komprometteras.

 

Homomorf kryptering och Multi-party Computation

En central oro när man använder publik molninfrastruktur för militära syften är skyddet av känslig information. Här kommer tekniker som homomorf kryptering och multi-party computation (MPC) in i bilden.

 

Homomorf kryptering gör det möjligt att utföra beräkningar på krypterad data utan att någonsin dekryptera den. Detta innebär att militära operationer kan lagra och bearbeta data i publika moln utan att riskera att informationen kan läsas eller manipuleras av tredje part, inklusive molnleverantören. Exempelvis kan känsliga AI-modeller tränas och analyseras på krypterad data, vilket förbättrar säkerheten avsevärt. Dessa modeller skulle sedan kunna användas för t.ex. målidentifiering, IFF och riskbedömning. Homomorf kryptering behöver inte heller bara användas tillsammans med AI, utan kan användas för vanlig databehandling, t.ex. uppdatering av kartpositioner, status- och logistik-rapportering, via publika molntjänster, utan att behöva oroa sig över att fienden kan läsa ens data.

 

Multi-party computation (MPC) går ett steg längre genom att möjliggöra gemensam databehandling mellan flera parter, där ingen part behöver avslöja sin okrypterade data för någon annan. Detta är särskilt relevant för försvarsallianser som NATO, där medlemsländer behöver samarbeta och dela information utan att avslöja känsliga detaljer om sina egna kapaciteter eller underrättelser. MPC kan också användas för att dra nytta av civila underrättelser och OSINT utan att riskera läckage av militära hemligheter.

 

Genom dessa tekniker kan exempelvis Svenska försvarsmakten och försvarsleverantörer dra nytta av molnets databehandlingskraft utan att kompromissa med säkerheten hos känslig information. För försvarsleverantörer kan det vara en fördel att kunna använda samma infrastruktur oavsett land och kund. Inom NATO kan man med MPC bygga en gemensam infrastruktur, medan varje land kan behålla sina hemligheter.

 

GAIA-X: Ett framtida alternativ?

För att möta behovet av suveränitet och datasäkerhet har Europa utvecklat ”GAIA-X”, ett ambitiöst initiativ för att skapa en säker och pålitlig europeisk datainfrastruktur. GAIA-X strävar efter att ge europeiska länder större kontroll över sina data genom att säkerställa att molntjänster följer EU:s strikta dataskyddsregler och standarder. Denna infrastruktur skulle vara ett värdefullt verktyg för europeiska militärmakter att använda för att minska risken med beroendet av amerikanska och andra utländska molnleverantörer. GAIA-X har inga egna datacenter, utan använder existerande datacenter, men har avtal om datasegregering och datasuveränitet.

 

Dock har GAIA-X sina begränsningar när det gäller användningen av data som klassas som ”hemlig”. I kritiska militära operationer där säkerhet är absolut prioriterad kan de komplexa och högt känsliga kraven göra att även GAIA-X inte är tillräckligt säkert. Här skulle tekniker som homomorf kryptering och MPC kunna komma in som ett extra lager av skydd.

 

Kostnadseffektivitet och minskade resursbehov

En av de största utmaningarna för militära organisationer är detständiga behovet av att balansera avancerad teknologi med budgetbegränsningar. Att bygga och underhålla egna GPU-kluster för träning av AI-modeller, särskilt i stor skala, kan vara extremt kostsamt både vad gäller infrastruktur och drift. Dessutom blir de prioriterade mål för fientliga operationer.

 

Genom att utnyttja publik molninfrastruktur kan dessa kostnader minskas dramatiskt och att slå ut geografiskt spridda datacenter är väldigt svårt. Molntjänster erbjuder tillgång till massiva beräkningsresurser vid behov, vilket innebär att försvarsmakten bara betalar för den kapacitet de faktiskt använder. Detta är särskilt viktigt när det kommer till AI-träning, som ofta kräver högpresterande datorkraft i korta men intensiva perioder.

 

Genom att kombinera detta med homomorf kryptering kan försvarssektorn även genomföra AI-träning och analyser på känslig, krypterad data utan att kompromissa med säkerheten. Detta reducerar behovet av att bygga och underhålla egna, kostsamma datacenter för känslig databehandling, och frigör resurser till andra områden. Dessutom minskar risken att datacenter och kritiska funktioner slås ut.

 

Framtidens försvarsstrategi: Säker, skalbar och kostnadseffektiv

I en alltmer osäker värld där krig och cyberattacker hotar nationell säkerhet, är det avgörande att i Sveriges fall, Sveriges försvarsmakt och deras leverantörer drar nytta av de tekniska framstegen inom molninfrastruktur, homomorf kryptering och MPC. Genom att kombinera dessa teknologier kan man skapa en försvarsstrategi som är både säker och flexibel, redo att skala upp i händelse av kris eller krig, samtidigt som kostnader hålls under kontroll.

 

Denna hybridstrategi, där publik molninfrastruktur används i samverkan med avancerade säkerhetsteknologier, ger militären de verktyg de behöver för att möta framtidens utmaningar med tillförsikt.

 

På Agido Management Consulting har vi under en längre tid argumenterat för att offentlig sektor behöver börja använda homomorf kryptering och andra tekniker som MPC vilket ökar effektiviteten och medborgarnyttan. Hör av er till oss om ni tycker att det här låter intressant och vill diskutera hur vi kan hjälpa er!



Lösningsarkitekt, Agido



 

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page